A cink elsősorban a gyökérzetben található, a termésben általában nagyon kevés. Ezen túl ismert a kémiai rokonság a cink és az aminosavak között. Az aminosavak nagyon hatékony kelátképző anyagok a cink számára, mind a cink szállításában mind felvételének javításában. Ez a legfontosabb előnye az AminoQuelant® Zn-nek, mivel a cink önmagában nagyon kis mobilitással bír a növényben.
A cink kulcsfontosságú eleme az enzimatikus reakcióknak, csakúgy mint a fehérjék és az auxinok szintézisében. A cink megvédi a növényt az oxidatív stressztől (reaktív oxigén fajták).
Az AminoQuelant® Zn pótolja a cink hiányt, segíti a sztóma nyilását (a cink hiánya kifejezetten a záródásra készteti), gyors regenerációt biztosít stresszes körülmények között. A termék elősegíti a sejtmembránok szerkezeti épségét és védi a szöveteket az oxidáció által okozott károsodástól.
- szabad aminosav 4,7%
- nitrogén 2%
- cink 5%
Kultúra | dózis | Gyártói ajánlás |
szántóföldi növények | 2-4 l/ha (max. 1%) |
• a tenyészidőszak kezdetén 1-3 alkalommal • kukoricában 6-8 leveles kortól • szójában 10-15 cm-es fejlettségtől |
zöldségnövények | 2-4 l/ha lombkezeléssel (max. 0,4%) |
• a tenyészidőszak kezdetén 2-3 alkalommal |
4-8 l/ha tápoldattal (max. 1%) |
• a tenyészidőszak alatt 2-4 alkalommal | |
szőlő | 2-4 l/ha lombkezeléssel (max. 0,4%) |
• hajtásnövekedés idején 1-2 alkalommall |
4-8 l/ha tápoldattal (max. 1%) |
• a tenyészidőszak alatt 2-4 alkalommal | |
gyümölcs | 2-4 l/ha lombkezeléssel (max. 0,4%) |
• rügypattanástól 1-2 alkalommal |
4-8 l/ha tápoldattal (max. 1%) |
• a tenyészidőszak alatt 2-4 alkalommal |