logo
  • Facebook

Terra Sorb és AminoQuelant termékcsalád a szakember szemével

Minden idők egyik legnagyobb kertész tanítója, Lippai János Jezsuita szerzetes, a Pozsonyi Püspökség főkertésze, azt írta 1664-ben a” Posoni kert” című könyvében „mert szinte olly szükséges a kerttel való bánáshoz az értelem, és tudomány, mint az emberi testnek orvoslásához, a mint xenophon bizonyíttya, Hogy a Gazdaembernek, Kertésznek és az Orvosnak, egy hivatalok vagyon abbúl, hogy mindent idejében végezzenek el.”

A 21. században olyan nagy ökológiai változásoknak vagyunk a részesei, hogy a Lippai János által írt tanácsok megtartása fontos, de önmagában már nem vezet eredményre. Új kihívások, új készítmények, új válaszok szükségesek.

Ma a korszerű termesztés nem oldható meg a legújabb növénystimuláló/kondíciónáló készítmények használata nélkül.

1. Hogyan látod a Terra Sorb és AminoQuelant termék család szerepét a piacon megtalálható egyéb anyagokhoz viszonyítva?

Görög Zoltán: A Terra Sorb családnak két magas biológiai értékű növénykondícionáló tagja van a Terra Sorb Foliar és Terra Sorb Radicular. Egyre inkább vezető szerepet tör magának a gyakorlatban. Az említett változások miatt. Ár/érték arány önmagához viszonyítva az általa kiváltott hatásoknak köszönhetően, nagyon kedvező.

2. Te, aki napi szinten látod a területeken a különböző növényi élettant támogató anyagokkal kezelt növényeket, mik a legszembetűnőbb különbségek a Terra Sorb technológiát alkalmazó és egy más technológiát használó gazdaság növényei között?

G.Z.: A Terra SorbFoliar aminosav összetételéből adódó hatásmechanizmus a stressz mentesítésen túlmenően más készítményekkel szemben a legkevésbé engedi megállítani a kritikus körülmények között a növény fejlődését. A különböző fenofázisok alakulása nem periodikus, hanem folyamatos lesz. Ez azt jelenti, hogy használatával egyre kevésbé lesz a kertészeti növények évjárat függő és kevésbé lesz a termés áldozata a szélsőséges klimatikus viszonyoknak. Mind ez a termés minőségét, eltarthatóságát, szín, íz anyag összetételét pozitívan befolyásolja.

3. A legtöbb mérhető pozitív visszajelzésünk az időjárási anomáliák és a növényvédő szerek által okozott toxikus hatások ellensúlyozásáról szól. Szakértői szemmel Te hogy látod ezt?

G.Z.: Ma már ezek a tényezők meghatározók, több éves lebomlottnak hitt növényvédő szer hatóanyagok kerülnek vissza a gyökérzónába és fejtik ki a jól ismert toxikus hatásaikat a kertészeti növényeinkre. A napi növény védőszerkezelések nem mindig mennek végbe negatív körülmények között (hőmérséklet, vízkeménység, kombinációk alkalmazása, fajtaérzékenység.) Ennek kivédésére kiváló Terra Sorb Foliar.

4. Javasolnád a korábban használt kondicionálók lecserélését a Terra Sorb és AminoQuelant termékekre?

G.Z.: Minden körülmények között javaslom. Hiszen a térség termelői az év 11 hónapjában vetnek vagy ültetnek, ezért a palánták Terra Sorb Radicular felszívatását 0,5% töménységben feltétlen javaslom.

Köszönjük az interjút!